Artykuł blogowy

Przepis na kawior molekularny

Kawior molekularny to niezbędny składnik Bubble Tea, czyli pysznie owocowego napoju na bazie herbaty z kuleczkami, które po nagryzieniu uwalniają sok. Ten napój z Tajwanu zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Okazuje się jednak, że jeśli masz ochotę na napicie się Bubble Tea, nie musisz wybierać się do centrum handlowego. Wystarczy herbaciana baza i syrop owocowy, a molekularny kawior możesz przygotować samodzielnie w domu. Zdradzamy przepis i odpowiadamy krok po kroku, jak zrobić owocowe kulki molekularne z żelatyny bez agaru.

Jak zrobić kawior molekularny?

Kawior molekularny to nic innego, jak soczyście owocowe kulki, które wykorzystane są do przyrządzania herbacianego napoju – Bubble Tea, ale mogą być również ciekawym dodatkiem do wielu deserów. Do przygotowania owocowego kawioru wykorzystać można agar, który pod wpływem ochładzania zestala się, tworząc galaretkowy żel. Co więcej, w kontakcie ze schłodzonym olejem natychmiast tworzy pożądaną kulkę. Robienie kuleczek z żelatyny jest zdecydowanie dużo trudniejsze, a nierzadko niemożliwe ze względu na długi czas tężenia żelatyny. Co więcej, w przypadku przyrządzania kawioru z żelatyny trudno o idealny, kolisty kształt.

Jak zrobić kawior molekularny z agaru?

Kawior molekularny można w prosty sposób przyrządzić w domu z agaru. W tym celu należy przygotować agar-agar, sok owocowy i olej. Do 3/4 szklanki należy wlać olej i odstawić na noc do lodówki do schłodzenia. Chcąc przygotować kuleczki, do garnka wlej około 200 ml soku owocowego, a następnie dodaj 2,5 grama agaru. Składniki w garnku dokładnie mieszaj i podgrzewaj. Gdy sok w naczyniu zacznie wrzeć, należy go jeszcze gotować przez około minutę, a następnie ściągnij z palnika i studź przez około 1-2 minuty. Tak przygotowany sok z agarem nabierz do strzykawki. Teraz wystarczy już tylko powoli wkraplać sok z agarem do szklanki wypełnionej schłodzonym olejem. Sok z agarem sam przybierze kształt kuleczki. Na koniec przyrządzony kawior przecedź przez sitko i przepłucz chłodną wodą – gotowe. Teraz pozostaje już przygotowanie Bubble Tea i dodane do niej samodzielnie przygotowanego kawioru owocowego.

Z agarem możesz przygotować kawior w ulubionym smaku. W zależności od wybranego owocu, możesz przyrządzić malinowe, truskawkowe czy też jagodowe kulki.

Jak zrobić kawior molekularny z żelatyny?

Przyrządzenie kawioru molekularnego bez agaru jest możliwe, wówczas można je przygotować z żelatyny, co jest zdecydowane trudniejszym zadaniem. Stworzenie kuleczek niestety jest niemal niemożliwe, wymaga bowiem samodzielnego formowania kształtu Dlatego, jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie kawioru z żelatyny, musisz wiedzieć, że będzie miał on postać kosteczek. Przygotuj swój ulubiony sok i rozpuść w nim żelatynę, następnie wymieszane składniki umieść w naczyniu, najlepiej z płaskim dnem, a kiedy stężeje pokrój na niewielkie kostki i dodaj do napoju. Gotowe!

 

Warto wiedzieć, że kuchnia molekularna zalicza się do lekkostrawnych, a nawet niskokalorycznych, ponieważ używa się z niej naprawdę niewielkich ilości tłuszczu. Często wykorzystywanym sposobem obróbki dań jest metoda vakum, która polega na wkładaniu składników (np. różnego rodzaju mięs) do foliowego woreczka, odessaniu powietrza i gotowaniu przez dłuższy czas w wodzie, w stosunkowo niskiej temperaturze. Dzięki temu potrawy są soczyste, smaczne, a przy tym niepozbawione wartości odżywczych.

 

Inną metodą wykorzystywaną w kuchni molekularnej, która jeszcze do niedawna wydawałaby się obrazem rodem z filmu science fiction, jest tzw. sferyfikacja. Polega ona na przyrządzaniu z różnych składników małych kulek, wyglądem przypominających kawior. Do wywarów dodaje się alginat sodowy, a następnie zanurza w roztworze chlorku wapnia. W ten sposób powstają kuleczki o różnych smakach, które nieodmiennie zadziwiają gości restauracyjnych. Co ciekawe, do smażenia można np. używać wody z dodatkiem specjalnego cukru roślinnego, który podnosi jej temperaturę wrzenia. W kuchni molekularnej nie stroni się od oryginalnych rozwiązań!

 

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu