Bubble Tea – Historia

Pewnie zastanawiacie się skąd wziął się pomysł na Waszą ulubioną bubble tea i kto był tym genialnym człowiekiem, dzięki któremu możemy cieszyć się naszym molekularnym kawiorem w przepysznej herbacie? Przeczytajcie, a wszystko stanie się jasne!

Powstanie bubble tea datuje się na 1987r, a za twórcę uznawany jest właściciel herbaciarni w Taichungu na Tajwanie – Liu Han Jie. Człowiek ten w celu urozmaicenia smaku i atrakcyjności herbaty, dodał do niej mleko, kulki tapioki, oraz kostki lodu. Miało to na celu zachęcić dzieci i młodzież do picia zdrowych naparów. Choć dzisiejsza forma herbaty mlecznej nieco różni się od pierwotnej, można uznać że Liu Han Jie spełnia swoją misję to dziś, gdyż Bubble Tea cieszy się szczególnym uznaniem wśród młodych ludzi. Tak więc w skrócie: bubble tea, znana także jako perłowa herbata mleczna – to tajwański napój z tapioką, na bazie herbaty.

Kulki tapioki – starsi bracia molekularnego kawioru

Tapioka, jako jeden z najatrakcyjniejszych dodatków do „rewolucyjnej” herbaty, to rodzaj skrobi otrzymywanej z korzenia manioku. Charakteryzuje się zawartością lekkostrawnych węglowodanów i niewielką ilością białka. Co ważne – tapioka jest hipoalergiczna, bezglutenowa i pozbawiona smaku. Jak już pewnie część z Was się domyśla, w bubble tea występuje w postaci perłowych kulek, stąd też nazwa. Dziś u nas delikatne kuleczki smakowe przypominające tapiokę zastępują ten pierwotny składnik, co sprawia, że udoskonalona herbata jest jeszcze smaczniejsza!

Molekularny kawior – niezbędny dodatek do bubble tea

Właśnie dzięki kulkom, nasza ulubiona herbata w zachodniej wersji nosi nazwę „BUBBLE TEA”. Pękanie kuleczek przemycających ulubione owocowe smaki, to doskonałe doznanie kulinarne! Przywodzi ono na myśl kuchnię molekularną, która bazując na naturalnych składnikach i wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych nadaje im wyjątkową formę. W kolejnych artykułach uchylimy Wam rąbka tajemnicy – jak powstają kulki! Nasz molekularny kawior wypełniony jest owocowym sokiem, który rozlewa się w ustach po przebiciu delikatnego, jadalnego bąbelka. Któż tego nie pokocha?

Molecule – najlepsza „bąbelkowa herbata”

Baza, smak i owocowe kulki – te wszystkie elementy składają się na idealną herbatę bubble. Bazę stanowi jeden z czterech napojów: mleko, jogurt lub herbata – zielona bądź czarna. Syrop nadający najbardziej wyrazistą nutę smakową całej kompozycji występuje w kilku smakach m.in. marakuja, zielone jabłko, truskawka, jagoda, itp. No i wreszcie: molekularny kawior – soczyste kulki, które osiadając na dnie kubeczka, wciągasz przez słomkę oczekując w ustach owocowej eksplozji! Znajdziesz u nas kulki m.in. o smaku marakuja, mango, kiwi, wiśnia, liczi, jabłko, granat, itd. Zapra

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *