Artykuł blogowy

Tort czekoladowy – poznaj przepis na obłędny deser

Tort czekoladowy to niezwykle efektowny i pyszny deser, który przyrządzany jest na wyjątkowe okazje. Torty czekoladowe często wybierane są na urodziny, imieniny, śluby, chrzciny, jubileusze lub wtedy, kiedy chcemy uczcić ważne wydarzenie lub zrobić komuś przyjemność. Zazwyczaj torty kupujemy w cukierni lub zamawiamy je u cukierników w obawie przed niepowodzeniem w jego przyrządzeniu. Okazuje się jednak, że upieczenie efektownego i przepysznego tortu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dlatego warto samodzielnie podjąć trud wypieku czekoladowego tortu, który sprawi radość najbliższym i podwyższy umiejętności kulinarne. Zastanawiasz się, jak przygotować tort czekoladowy? Poniżej prezentujemy przepis na obłędnie pyszny, mocno czekoladowy tort, który z pewnością podbije podniebienie każdego łasucha. Przekonaj się, że upieczenie efektownego wypieku wcale nie jest takie trudne.

Jak zrobić tort czekoladowy? Łatwy i pyszny tort

Mocno czekoladowy tort to efektowny, warstwowy deser o intensywnym smaku czekolady, który będzie idealnym poczęstunkiem, który zrobi na gościach ogromne wrażenie. Przygotowanie czekoladowego tortu warto rozłożyć na dwa dni, dzień wcześniej należy przygotować czekoladową śmietanę do oburzenia tortu, którą należy dobrze schłodzić w lodówce. Dodatkowo również czekoladowe blaty przełożone kremem czekoladowym dobrze jest pozostawić na noc w lodówce, aby tort był bardziej stabilny. Drugi dzień warto zarezerwować na ozdobienie wypieku według uznania i poczęstunek.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 220 ml mleka
  • 260 g masła
  • 400 g cukru
  • 4 jajka
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

Składniki na poncz:

  • 125 ml mocnej kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 ml rumu

 

Składniki na mus czekoladowy:

  • 6 żółtek
  • 40 g cukru
  • 300 g czekolady (150 g czekolady gorzkiej i 150 g czekolady mlecznej)
  • 4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

 

Czekoladowa bita śmietana do dekoracji tortu:

  • 500 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie czekoladowego tortu zacznij od przyrządzenia czekoladowej, bitej śmietany. W tym celu posiekaj czekoladę, a śmietanę mocno podgrzej. Kiedy śmietana będzie gorąca, dodaj do niej proporcjowaną czekoladę, a następnie mieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Tak przygotowaną masę pozostaw do ostygnięcia, kolejna wstaw do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

W międzyczasie przygotuj ciasto. W tym celu czekoladę posiekaj i odstaw na bok. Następnie mleko, masło, cukier i kakao podgrzej w garnku, mieszając do momentu, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła – pozostaw do ostygnięcia.

Następnie w jednej misce roztrzep jajka trzepaczką, dodaj jogurt i wymieszaj. Kolejno dodaj przestudzoną masę kakaową i ponownie dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą oraz szczyptą soli. Składniki wsypać do pierwszej miski i dokładnie wymieszać całość przy użyciu trzepaczki. Pamiętaj, aby zawartość obu misek mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Następnie ciasto podziel na cztery równe części i piecz jedną część po drugiej w tortownicy o średnicy około 26 cm. Blaty tortu piecz przez około 15 min, w temperaturze 180°C. Kiedy wszystkie blaty będą upieczone, pozostaw je do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj poncz. W tym celu zaparz kawę, posłódź ją i ostudzić, a następnie wymieszać z rumem. Następnie przygotuj mus czekoladowy do przełożenia. Żelatynę namoczyć w pięciu łyżkach zimnej wody i pozostaw do napęcznienia. Czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej i odstaw na bok. Następnie śmietanę ubij na sztywno i odstaw w chłodne miejsce.

Kolejno żółtka i cukier przełóż na miski i ubijaj na parze co najmniej przez 5 min, miksując mikserem na najwyższych obrotach, do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie ściągnij miskę z pary i miksu dalej, aż masa ostygnie, kolejno dodaj stopniowo roztopioną czekoladę i pozostaw, aż składniki się ochłodzą, a masa będzie gęsta. Do zimnej masy dodaj kolejno 2-3 łyżki bitej śmietany i wymieszaj trzepaczką, czynność powtarzaj, aż zużyjesz całą śmietanę.

Napęczniałą żelatynę podgrzej mieszając, aż się rozpuści, a kolejno dodaj 3 łyżki musu czekoladowego i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do reszty musu, delikatnie mieszając. Tak przygotowany mus czekoladowy wstaw do lodówki, aż zgęstnieje i będzie można go łatwo rozsmarować na blatach ciasta.

Pierwszy blat czekoladowy ułóż na paterze, zaciśnij obręcz do tortu i nasącz częścią ponczu. Następnie rozłóż 1/3 musu czekoladowego i przykryj drugim blatem, powtórz czynność – nasącz ciasto i rozłóż połowę pozostałego musu. Przykryj blatem, nasącz i rozłóż pozostały mus. Wierzch przykryj czwartym blatem i nasącz ponczem. Tak przygotowane warstwy tortu wstaw do lodówki na parę godzin.

Na koniec schłodzoną czekoladową śmietanę ubijaj jeszcze przez chwilę mikserem, aby zgęstniała. Masą wysmaruj wierzch i boki tortu, pozostałą część masy włóż w rękaw cukierniczy i udekoruj górę tortu, wyciskając trochę śmietany, tworząc wzory według uznania. Pamiętaj, żeby do dekoracji użyć również świeżych owoców. Przepis możesz dowolnie modyfikować, zamiast czekoladowej bitej śmietany możesz przygotować masę z mascarpone i owocami.

Tort z czekoladą i owocami doskonale będzie smakował z wiśniowymi kulkami lub truskawkowymi kulkami. Deser przed podaniem możesz skropić syropem malinowym lub o innym smaku – możliwości jest wiele. Ten efektowny, ale prosty tort przygotujesz samodzielnie – przekonaj się, ze to łatwiejsze niż myślisz. Jeśli jednak masz ochotę na deser w 5 minut, wypróbuj naszych innych przepisów, między innymi na owocowe tiramisu.

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu