Artykuł blogowy

Przepis na ciekawy sernik

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast uwielbianych przez starszych i młodszych łasuchów. Głównym składnikiem tego ciasta deserowego jest twaróg, pozostałymi zaś jajka, masło, śmietanka, cukier oraz produkty służące do dekoracji deseru. Sernik można przygotowywać na wiele sposobów, można zrobić sernik na zimno lub pieczony, na spodzie lub bez spodu. Zastanawiasz się, jak zrobić pyszny, nietypowy sernik? Jak się robi puszysty sernik na zimno? Jak zrobić sernik lekki i puszysty jak chmurka? Jak ciekawie udekorować i ozdobić deser? Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz smakoszy pysznym, oryginalnym sernikiem, który każdemu wychodzi!

Jak zrobić dobry sernik, który wychodzi każdemu?: przepis na ciekawy deser na zimno

Sernik to kultowe ciasto, które znane jest niemal na każdej szerokości geograficznej. Sposobów na przyrządzenie i udekorowanie takiego ciasta deserowego jest wiele. Sernik wiedeński czy nowojorski to klasyka gatunku, ale warto skorzystać również z innych przepisów na przygotowanie deseru na bazie sera. Doskonale smakuje sernik na zimno, a dodatkową jego zaletą jest to, że nie wymaga on pieczenia, dzięki czemu zawsze wychodzi puszysty i pyszny. Sernik na zimno możesz przygotować z sera twarogowego – wówczas będzie miał bardziej klasyczny smak, ale można go zastąpić serkiem mascarpone czy philadelphia – możliwości jest wiele.

 

Produkty potrzebne do przygotowania spodu sernika na zimno:

  • 80 g ciastek kakaowych
  • 50 g roztopionego masła

 

Produkty potrzebne do przygotowania masy serowej:

  • 250 g sera sernikowego zmielonego lub serka śmietankowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru (85 g)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny (może być też agar-agar)

 

Pozostałe składniki:

  • galaretka o ulubionym smaku, może być wiśniowa
  • wybrane ozdoby do udekorowania sernika na zimno

 

Przygotowania sernika rozpocznij od rozkruszenia ciastek kakaowych za pomocą wałka lub blendera. Do pokruszonych na piasek ciastek dodaj masło i dokładnie wymieszaj składniki. W międzyczasie wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, do tak przygotowanej formy wyłóż masę z ciasteczek kakaowych na dno i wyrównaj, a następnie dociśnij, używając dna szklanki i odstaw do lodówki. Podczas gdy spod sernika będzie tężał w lodówce, żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody (tak, aby ją przykryła) i odstaw do napęcznienia. Następnie sery przełóż do miski, dodaj cukier puder, waniliową esencję i dokładnie miksuj składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie do małego garnka wlej trzy łyżki śmietanki 30% i dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzewaj składniki na bardzo małym ogniu do momentu rozpuszczenia żelatyny (uważaj, by jej nie zagotować, ponieważ straci właściwości żelujące!). Do przygotowanej, rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszaj, kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj jeszcze dwie łyżki masy serowej i ponownie wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę następnie wlej do miski z masą serową i miksuj, aż składniki się połączą. W oddzielnej misce ubij na sztywno pozostałą śmietankę 30%, a następnie dodawaj ją w dwóch partiach do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką. Teraz zostało już tylko udekorowanie sernika wiśniową galaretką (może być też o innym smaku), do której możesz dodać wiśniowe kulki lub czarną tapiokę. Oryginalny sernik na zimno gotowy!

Jak udekorować sernik? Podpowiadamy!

Dekorowanie sernika to sposób, by przygotować oryginalny deser. Możesz skorzystać ze sprawdzonych sposobów i ozdobić sernik białą czekoladą i świeżymi owocami lub postawić na bakalie. Jeśli jednak chcesz, aby Twój deser był nietuzinkowy i oryginalny, skorzystaj z mniej oczywistych ozdób i dodatków. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie sernika na zimno, możesz do niego dodać kawałki owoców i kawior molekularny, który będzie eksplodował w buzi owocowym smakiem – taki dodatek z pewnością zaskoczy smakoszy tego serowego deseru. Kawior możesz również dodać go galaretki, która znajdzie się na wierzchu deseru. Możliwości jest wiele!

Jaka polewa na sernik? Sprawdź!

Sernik na zimno czy pieczony doskonale będzie smakował z gałką lodów i polewą. Jaka polewa będzie najlepiej komponowała się z serowym deserem? Puszysty sernik doskonale będzie smakował z syropem malinowym, z którym tworzy idealny duet. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by polewa miała smak ulubionego owocu. Sernik doskonale będzie smakował również z polewą z syropu o smaku wiśni, jagód czy truskawki. Możesz też przygotować serowe ciasto deserowe w egzotycznej wersji. Sernik doskonale będzie smakował z białą czekoladą i owocami – marakują lub mango, jeśli do takiego deseru dodasz syrop i kulki molekularne z marakui lub mango, który doskonale podkreśli smak egotycznego sernika. 

 

Puszysty sernik z nietypowymi dodatkami to deser, który polubią wszyscy domownicy. Co więcej, oryginalne udekorowany sernik będzie idealnym elementem menu sylwestrowego dla dzieci. Spraw łasuchom przyjemność przygotowując im pysznie owocowy i puszysty sernik w oryginalnym wydaniu! Zapoznaj się z ofertą syropów naturalnych i kawioru molekularnego w sklepie internetowym Bubble Tea – wybierz dodatki w ulubionych smakach i przygotuj z nich zaskakujące, ciekawe desery.

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu