Jak przygotować Bubble Tea w domu?
Bubble Tea to pyszny napój pochodzący z Tajwanu. W oryginale była to zielona lub czarna herbata z dodatkiem odpowiednio przygotowanych kulek tapioki. Tapioka to skrobia pozyskiwana z manioku, która może mieć formę mniejszych lub większych kulek lub mąki. Tapioka w proszku jest wykorzystywana do wypieków lub zagęszczania potraw, kuleczki tapioki były bazą do smacznych deserów, legumin i słodkich dań z mleka. Jest ona często wykorzystywana do słodkich potraw ponieważ sama w sobie nie ma smaku i przejmuje aromat przypraw i dodatków. Jest to również źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, naturalnie bezglutenowe kulki tapioki są również popularne u osób stosujących specjalne diety.
Z czego robi się Bubble Tea?
Na samym początku Bubble Tea była przygotowywana z odpowiednio ugotowanych kulek tapioki. Później osiągnięcia kuchni molekularnej pozwoliły na stworzenie kawioru molekularnego. Czyli zamknięcie w żelowej osłonce smacznego owocowego soku. Jeden i drugi rodzaj kulek pozwala na stworzenie wyjątkowej Bubble Tea w domu. W zależności od wybranej opcji bubble tea możesz zrobić z zielonej herbaty, czarnej herbaty, mleka lub dowolnego soku owocowego. Duża ilość smaków kawioru molekularnego i różne dodatki do Bubble Tea pozwalają na stworzenie wyjątkowych napoi w różnych smakach.
Jak przygotować Bubble Tea z tapioki?
Przygotowując bubble tea z dodatkiem tapioki najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie kulek. Tapiokę do bubble tea możemy kupić w podstawowej wersji jako białe kuleczki bez smaku, lub specjalnie przygotowane aromatyczne, czarne kulki tapioki. Jedne i drugie wrzucamy do osłodzonej, gotującej się wody i gotujemy około godzinę. Wody musi być dużo aby kulki swobodnie pływały. Po ugotowaniu odsączam je i przelewam zimną wodą. Kuli powinny być przezroczyste lub szkliście czarne w zależności od wybranego rodzaju. Tak ugotowane kuleczki tapioki wkładamy do osłodzonej wody i możemy zabrać się za przygotowanie herbacianego napoju. Bazą może być świeżo zaparzona zielona herbata jaśminowa z dodatkiem cukru, miodu lub syropu klonowego. Gdy napój będzie w temperaturze pokojowej dodajemy do niego odcedzoną tapiokę w dowolnej ilości.
Domowa bubble tea jest gotowa.
Jak zrobić Bubble tea bez tapioki?
Bubble tea przygotowana w domu bez tapioki jest jeszcze prostsza do przygotowania niż wersja tradycyjna. Domowa bubble tea wymaga herbacianej bazy lub soku i kulek kawioru molekularnego. Bez trudu dostaniesz je w sklepie internetowym wraz z syropami owocowymi dzięki którym napój stanie się jeszcze smaczniejszy. Gdy zaparzysz wybraną herbatę możesz przygotować ją według własnego uznania. Możesz ją posłodzić, dodać mleko lub w upalne dni kostki lodu. Gdy baza będzie gotowa dodaj do niej kawior molekularny. Weź tyle ile lubisz. Potrzebujesz jeszcze do tego grubą rurkę i wszystko gotowe. Zobacz również nasz poprzedni wpis Jak zrobić bąbelkową herbatę?