Artykuł blogowy

Jak przygotować Bubble Tea w domu?

Napoj truskawkowy Bubble Tea z kawiorem molekularnym

Jak przygotować Bubble Tea w domu?
Bubble Tea to pyszny napój pochodzący z Tajwanu. W oryginale była to zielona lub czarna herbata z dodatkiem odpowiednio przygotowanych kulek tapioki. Tapioka to skrobia pozyskiwana z manioku, która może mieć formę mniejszych lub większych kulek lub mąki. Tapioka w proszku jest wykorzystywana do wypieków lub zagęszczania potraw, kuleczki tapioki były bazą do smacznych deserów, legumin i słodkich dań z mleka. Jest ona często wykorzystywana do słodkich potraw ponieważ sama w sobie nie ma smaku i przejmuje aromat przypraw i dodatków. Jest to również źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, naturalnie bezglutenowe kulki tapioki są również popularne u osób stosujących specjalne diety.

Z czego robi się Bubble Tea?

Na samym początku Bubble Tea była przygotowywana z odpowiednio ugotowanych kulek tapioki. Później osiągnięcia kuchni molekularnej pozwoliły na stworzenie kawioru molekularnego. Czyli zamknięcie w żelowej osłonce smacznego owocowego soku. Jeden i drugi rodzaj kulek pozwala na stworzenie wyjątkowej Bubble Tea w domu. W zależności od wybranej opcji bubble tea możesz zrobić z zielonej herbaty, czarnej herbaty, mleka lub dowolnego soku owocowego. Duża ilość smaków kawioru molekularnego i różne dodatki do Bubble Tea pozwalają na stworzenie wyjątkowych napoi w różnych smakach.

Jak przygotować Bubble Tea z tapioki?

Przygotowując bubble tea z dodatkiem tapioki najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie kulek. Tapiokę do bubble tea możemy kupić w podstawowej wersji jako białe kuleczki bez smaku, lub specjalnie przygotowane aromatyczne, czarne kulki tapioki. Jedne i drugie wrzucamy do osłodzonej, gotującej się wody i gotujemy około godzinę. Wody musi być dużo aby kulki swobodnie pływały. Po ugotowaniu odsączam je i przelewam zimną wodą. Kuli powinny być przezroczyste lub szkliście czarne w zależności od wybranego rodzaju. Tak ugotowane kuleczki tapioki wkładamy do osłodzonej wody i możemy zabrać się za przygotowanie herbacianego napoju. Bazą może być świeżo zaparzona zielona herbata jaśminowa z dodatkiem cukru, miodu lub syropu klonowego. Gdy napój będzie w temperaturze pokojowej dodajemy do niego odcedzoną tapiokę w dowolnej ilości.
Domowa bubble tea jest gotowa.

 

Jak zrobić Bubble tea bez tapioki?

Bubble tea przygotowana w domu bez tapioki jest jeszcze prostsza do przygotowania niż wersja tradycyjna. Domowa bubble tea wymaga herbacianej bazy lub soku i kulek kawioru molekularnego. Bez trudu dostaniesz je w sklepie internetowym wraz z syropami owocowymi dzięki którym napój stanie się jeszcze smaczniejszy. Gdy zaparzysz wybraną herbatę możesz przygotować ją według własnego uznania. Możesz ją posłodzić, dodać mleko lub w upalne dni kostki lodu. Gdy baza będzie gotowa dodaj do niej kawior molekularny. Weź tyle ile lubisz. Potrzebujesz jeszcze do tego grubą rurkę i wszystko gotowe. Zobacz również nasz poprzedni wpis Jak zrobić bąbelkową herbatę?

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu