Kolorowe desery domowe – Szukając smacznych i atrakcyjnych deserów możemy sięgnąć po sprawdzone przepisy. Możemy też poszukać nowości i zaskoczyć naszych gości lub domowników nietuzinkowymi rozwiązaniami. Jednym z takich produktów jest uzyskiwany dzięki osiągnięciom kuchni molekularnej, owocowy kawior molekularny. To soczyste małe, żelowe kuleczki w których zamknięto słodki syrop o różnych owocowych smakach.
Kawior molekularny co to jest?
Kawior molekularny zyskał swoją popularność dzięki bubble tea, jako jeden z jej składników jest dodawany do czarnej lub zielonej herbaty. Z jego użyciem możecie stworzyć pyszny herbaciany napój w swoim domu. Wybór smaków zadowoli nawet najbardziej wymagające osoby. Możecie wybierać między klasycznymi smakami takimi jak wiśnia, truskawka czy jabłko. Dostępne są również egzotyczne owocowe aromaty, w ofercie znajdziecie takie smaki jak liczi, mango czy banan. Łącząc je z owocowymi sokami lub wysokiej jakości herbatą otrzymacie najsmaczniejsze bubble tea zrobione w domowym zaciszu. Kawior molekularny możecie dodać również do innych deserów, jego wygląd i smak sprawia, że będzie doskonały do przygotowania również w mniej klasyczny sposób.
Bubble tea i nie tylko. Smaczne i kolorowe desery
Bubble tea znają chyba już wszyscy. To herbaciany napój ze słodkimi kuleczkami w środku. Możesz wybrać oryginalną tapiokę przygotowana w odpowiedni sposób lub owocowy kawior molekularny. Wybór zależy od Twoich upodobań. Kolorowy kawior może być również dodatkiem do wybornych deserów. Możesz dodać go do mrożonego jogurtu, lodów lub deserów z bitą śmietaną. Będzie doskonały również z goframi i naleśnikami. To owocowy dodatek, który wniesie powiew świeżości do Twojej kuchni. Możesz go również dodać do deserów Twoja wyobraźnia.
Kuchnia molekularna, kawior z syropu owocowego
Kuchnia molekularna wykorzystuje do gotowania wiedzę naukową. To połączenie technik kulinarnych z nauką, które tworzy wyjątkowe faktury, niespotykane zestawienia smakowe i zaskakującą formę, przygotowując jedzenie na stuku fizyki, chemii i gastronomii.
Kolorowe domowe desery – Dzięki właśnie takim rozwiązaniom powstaje Popping Boba, kawior molekularny do bubble tea. W przypadku owocowych kawiorów molekularnych do bubble tea, w żelowej kuleczce zostaje zamknięty pełen aromatów syrop owocowy. W procesie powstawania wykorzystyuje się są gumę guar, agar i alginian sodu. Nazwy te brzmią egzotycznie, ale substancji tych używa się na co dzień w przemyśle spożywczym. Agar to naturalna substancja żelująca pozyskiwana z wodorostów morskich, nie ma smaku ani zapachu i jest produktem wegańskim. A guma guar to roślinna substancja wiążąca wodę, również o właściwościach żelujących. To właśnie dzięki właściwościom tych substancji powstanie kawioru molekularnego było możliwe. Zobacz także nasz wcześniejszy wpis Ile kalorii ma bubble tea? Jak to wszystko policzyć ?