Artykuł blogowy

Przepisy na domowe syropy do herbaty

Naturalne syropy do herbaty to doskonałe dodatki do naparu, które nie tylko zmienią smak na bardziej owocowy, ale mają również wiele prozdrowotnych właściwości. Syropy do herbaty można przygotowywać z wielu owoców i roślin korzennych. Ze względu na właściwości rozgrzewające i wzmacniające odporność szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym. Zastanawiasz się, jak przygotować domowy syrop do herbaty? Z czego można przygotować zdrowe, naturalne syropy do herbaty? Jak zrobić syrop do herbaty? Jak przygotować syrop cytrynowo-imbirowy do herbaty? Jaki syrop będzie najlepszy do herbaty? Sprawdź, jak przygotować syrop do naparu i poznaj nasze przepisy!

Jak zrobić syrop do herbaty?

Syropy do herbaty to prozdrowotne mikstury, które wzbogacają smak naparu. Można je przygotowywać z wielu składników, choć zdecydowanie najczęściej przyrządzane są soki z cytryn, malin i pomarańczy z dodatkiem miodu, imbiru lub goździków. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a dodatkowo niemal wszystkie składniki niezbędne do ich przyrządzenia znajdziesz w domu. Do przygotowania zdrowego soku wystarczy pokroić składniki, dodać cukier lub miód i zalać wodą. Sprawdź, jak dokładnie przyrządzić naturalne syropy w domu!

Syrop z cytryny, imbiru i miodu do herbaty

Domowy syrop z cytryny, imbiru i miodu to mikstura, która podnosi odporność i zwalcza objawy przeziębienia, a dodatkowo działa rozgrzewająco. Przygotowanie syropu jest proste i szybkie – sprawdź. 

 

Składniki na syrop z cytryny, imbiru i miodu:

  • 5 cytryn
  • ok. 10 cm kawałek imbiru
  • 9-10 łyżek miodu
  • 300 ml wody

 

Cytrynę dokładnie umyj, a imbir obierz ze skórki, następnie oba składniki pokrój w plasterki. Kiedy przygotujesz składniki, w słoiku umieść plaster cytryny i kilka plasterków imbiru, na koniec zalej je łyżką miodu. Czynność tę powtarzaj do zapełnienia słoika. W międzyczasie zagotuj wodę, a następnie ostudź i zalej nią składniki. Tak przygotowany syrop wstaw do lodówki i pozostaw na 48 godzin – gotowe!

Syrop cytrynowy do herbaty

Syrop cytrynowy to idealny dodatek do herbaty, szczególnie w chłodne dni, ale będzie też świetnym dodatkiem do domowej ice tea na ciepłe dni. Syrop z cytryn jest łatwy do przygotowania, pyszny i zdrowy.

 

Składniki do przygotowania syropy z cytryn:

  • 10 cytryn
  • 500 g cukru
  • 400 ml wody

 

Przygotowanie syropu rozpocznij od dokładnego umycia cytryn. Następnie z 3 cytryn wyciśnij sok, a pozostałe pokrój w plastry i ułóż w słoikach. W międzyczasie do garnka wlej 400 ml wody, wyciśnięty sok z 2 cytryn i cukier, a następnie zagotuj. Kiedy woda z sokiem z cytryny się zagotuje, dodaj do niej cukier i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Teraz wystarczy już tylko zalać pokrojone w plastry cytryny gorącym syropem cytrynowym i gotowe.

Syrop malinowy do herbaty

Gorący napar z herbaty doskonale spakuje z dodatkiem syropu z malin. Przepis na syrop z malin nie jest trudny, ale jego przygotowanie jest dość pracochłonne. 

 

Potrzebne składniki: 

  • 1 kg malin
  • 400 g cukru
  • 500 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny (jedna cytryna)

 

Najpierw maliny należy przepłukać, a następnie zagotować z dodatkiem 100 g cukru. Sok z malin od momentu zagotowania należy gotować jeszcze przez około 5 min od czasu do czasu mieszając. Następnie maliny należy przecedzić przez gęste sitko, delikatnie mieszając malinową masę, aby szybciej i dokładniej odsączyć z niej sok. Po przecedzeniu soku do garnka z sokiem z malin należy dodać pozostałą część cukru, sok z cytryny i ponownie gotować przez 10 minut. Tak przygotowany syrop malinowy należy rozlać do butelek lub małych słoiczków i przechowywać w lodowce – gotowe!

Syrop do herbaty z cytryny i pomarańczy

Herbata doskonale będzie smakować z dodatkiem cytryn i pomarańczy. Zamiast kroić owoce do naparu za każdym razem, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie syropu cytrynowo-pomarańczowego, do którego warto dodać rozgrzewające przyprawy.

 

Składniki potrzebne do przygotowania syropu z cytryny i pomarańczy:

  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 500 ml wody
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 goździków

 

Przygotowanie syropu zacznij od przelania owoców gorącą wodą (w ten sposób pozbędziesz się bakterii ze skórki i je oczyścisz). Kiedy to zrobisz, pokrój w plastry cytryny i pomarańcze, a następnie ułóż je w słoikach. W międzyczasie wodę wymieszaj z cukrem trzcinowym, cynamonem i goździkami, a następnie zagotuj. Gorącą zalewą zalej pokrojone owoce i zakręć słoiki. Po przestudzeniu przechowuj je w lodówce.

 

Zdrowe, naturalne syropy można przygotować samodzielnie bądź kupić gotowe. Soki z owoców dostępne są w wielu różnych smakach, dlatego z pewnością znajdziesz swój ulubiony, który będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do herbaty, ale również bezalkoholowych drinków.

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu