Naturalne syropy do herbaty to doskonałe dodatki do naparu, które nie tylko zmienią smak na bardziej owocowy, ale mają również wiele prozdrowotnych właściwości. Syropy do herbaty można przygotowywać z wielu owoców i roślin korzennych. Ze względu na właściwości rozgrzewające i wzmacniające odporność szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym. Zastanawiasz się, jak przygotować domowy syrop do herbaty? Z czego można przygotować zdrowe, naturalne syropy do herbaty? Jak zrobić syrop do herbaty? Jak przygotować syrop cytrynowo-imbirowy do herbaty? Jaki syrop będzie najlepszy do herbaty? Sprawdź, jak przygotować syrop do naparu i poznaj nasze przepisy!
Jak zrobić syrop do herbaty?
Syropy do herbaty to prozdrowotne mikstury, które wzbogacają smak naparu. Można je przygotowywać z wielu składników, choć zdecydowanie najczęściej przyrządzane są soki z cytryn, malin i pomarańczy z dodatkiem miodu, imbiru lub goździków. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a dodatkowo niemal wszystkie składniki niezbędne do ich przyrządzenia znajdziesz w domu. Do przygotowania zdrowego soku wystarczy pokroić składniki, dodać cukier lub miód i zalać wodą. Sprawdź, jak dokładnie przyrządzić naturalne syropy w domu!
Syrop z cytryny, imbiru i miodu do herbaty
Domowy syrop z cytryny, imbiru i miodu to mikstura, która podnosi odporność i zwalcza objawy przeziębienia, a dodatkowo działa rozgrzewająco. Przygotowanie syropu jest proste i szybkie – sprawdź.
Składniki na syrop z cytryny, imbiru i miodu:
- 5 cytryn
- ok. 10 cm kawałek imbiru
- 9-10 łyżek miodu
- 300 ml wody
Cytrynę dokładnie umyj, a imbir obierz ze skórki, następnie oba składniki pokrój w plasterki. Kiedy przygotujesz składniki, w słoiku umieść plaster cytryny i kilka plasterków imbiru, na koniec zalej je łyżką miodu. Czynność tę powtarzaj do zapełnienia słoika. W międzyczasie zagotuj wodę, a następnie ostudź i zalej nią składniki. Tak przygotowany syrop wstaw do lodówki i pozostaw na 48 godzin – gotowe!
Syrop cytrynowy do herbaty
Syrop cytrynowy to idealny dodatek do herbaty, szczególnie w chłodne dni, ale będzie też świetnym dodatkiem do domowej ice tea na ciepłe dni. Syrop z cytryn jest łatwy do przygotowania, pyszny i zdrowy.
Składniki do przygotowania syropy z cytryn:
- 10 cytryn
- 500 g cukru
- 400 ml wody
Przygotowanie syropu rozpocznij od dokładnego umycia cytryn. Następnie z 3 cytryn wyciśnij sok, a pozostałe pokrój w plastry i ułóż w słoikach. W międzyczasie do garnka wlej 400 ml wody, wyciśnięty sok z 2 cytryn i cukier, a następnie zagotuj. Kiedy woda z sokiem z cytryny się zagotuje, dodaj do niej cukier i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Teraz wystarczy już tylko zalać pokrojone w plastry cytryny gorącym syropem cytrynowym i gotowe.
Syrop malinowy do herbaty
Gorący napar z herbaty doskonale spakuje z dodatkiem syropu z malin. Przepis na syrop z malin nie jest trudny, ale jego przygotowanie jest dość pracochłonne.
Potrzebne składniki:
- 1 kg malin
- 400 g cukru
- 500 ml wody
- 50 ml soku z cytryny (jedna cytryna)
Najpierw maliny należy przepłukać, a następnie zagotować z dodatkiem 100 g cukru. Sok z malin od momentu zagotowania należy gotować jeszcze przez około 5 min od czasu do czasu mieszając. Następnie maliny należy przecedzić przez gęste sitko, delikatnie mieszając malinową masę, aby szybciej i dokładniej odsączyć z niej sok. Po przecedzeniu soku do garnka z sokiem z malin należy dodać pozostałą część cukru, sok z cytryny i ponownie gotować przez 10 minut. Tak przygotowany syrop malinowy należy rozlać do butelek lub małych słoiczków i przechowywać w lodowce – gotowe!
Syrop do herbaty z cytryny i pomarańczy
Herbata doskonale będzie smakować z dodatkiem cytryn i pomarańczy. Zamiast kroić owoce do naparu za każdym razem, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie syropu cytrynowo-pomarańczowego, do którego warto dodać rozgrzewające przyprawy.
Składniki potrzebne do przygotowania syropu z cytryny i pomarańczy:
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 500 ml wody
- 70 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 goździków
Przygotowanie syropu zacznij od przelania owoców gorącą wodą (w ten sposób pozbędziesz się bakterii ze skórki i je oczyścisz). Kiedy to zrobisz, pokrój w plastry cytryny i pomarańcze, a następnie ułóż je w słoikach. W międzyczasie wodę wymieszaj z cukrem trzcinowym, cynamonem i goździkami, a następnie zagotuj. Gorącą zalewą zalej pokrojone owoce i zakręć słoiki. Po przestudzeniu przechowuj je w lodówce.
Zdrowe, naturalne syropy można przygotować samodzielnie bądź kupić gotowe. Soki z owoców dostępne są w wielu różnych smakach, dlatego z pewnością znajdziesz swój ulubiony, który będzie doskonałym dodatkiem nie tylko do herbaty, ale również bezalkoholowych drinków.