Tiramisu to kawowy deser, który jest znany niemal na całym świecie i uwielbiany przez wszystkich smakoszy kawy. Deser w klasycznej odsłonie składa się z warstwy biszkoptu, która nasączona jest mocną i aromatyczną kawą espresso. Druga warstwa to krem na bazie serka mascarpone. Wierzch klasycznego, kawowego deseru udekorujemy płatkami gorzkiej czekolady, które doskonale komponują się z mocno kawowym smakiem. Jeśli jednak masz ochotę na tiramisu w odświeżonej wersji, nic nie stoi na przeszkodzie, by kawowy deser zmodyfikować i przygotować pysznie owocowy słodki poczęstunek. Owocowe tiramisu to deser, który z pewnością polubią dorośli i dzieci. Poznaj przepis na soczyście owocowe tiramisu!
Tiramisu owocowe w pucharkach
Owocowe tiramisu w pucharkach to deser równie pyszny, co efektowny. Dlatego doskonale sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub po prostu wtedy, kiedy chcesz przygotować deserową ucztę dla podniebienia i oczu dla najbliższych.
Składniki na około 4 porcje:
- 250 g mrożonych malin
- 250 g mrożonych jeżyn
- 300 g serka mascarpone
- 2 jajka – osobno żółtka i białka
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 opakowania cukru pudru
- 60 g biszkoptów
Przepis na owocowe tiramisu krok po kroku.
Przygotowanie deseru zacznij od przełożenia owoców do rondelka I podgrzewania do momentu, aż puszczą wodę i się rozmrożoną. Następnie odcedź owoce i zachowaj sok. W międzyczasie żółtka jaj utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Następnie ubij na sztywną pianę białka jaj. Serek mascarpone przełóż do miski i mieszaj go przez krótką chwilę łyżką, a następnie dodaj do masy utarte żółtka i wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie połącz składniki. Teraz pozostaje już tylko zmiksować owoce w blenderze na jednolitą masę. W międzyczasie zamocz biszkopty w soku owocowym.
Kiedy wszystkie elementy deseru będą gotowe, możesz przełożyć je do pucharków. W tym celu parę biszkoptów namoczonych w soku owocowym ułóż na dnie pucharków, a następnie przykryj je warstwą musu owocowego i masą serową. Przekładaj składniki, aż do wyczerpania składników tworząc 2-3 warstwy, jak w torcie. Po przygotowaniu włóż deser do lodówki, a przed podaniem udekoruj świeżymi owocami i płatkami migdałów. Możesz też dodać malinowe kuleczki Bubble Tea, które będą soczyście eksplodować w buzi słodkim sokiem. Pysznie owocowy deser jest gotowy! Co więcej nie zawiera kawy i alkoholu, dlatego to idealny deser owocowy dla dzieci!
Owocowe tiramisu na zimno
Tiramisu z owocami to deser, który doskonale smakuje podany na zimno. Jeśli chcesz przygotować orzeźwiający, chłodny deser wystarczy, że włożysz pucharki z owocowym tiramisu do lodówki na całą noc. Dodatkowo możesz dodać zimne kulki tapioki albo owocowe kuleczki Bubble Tea w ulubionym smaku, które po nagryzieniu uwolnią chłodny, słodki sok. Tak podany deser będzie idealnym poczęstunkiem w upalne dni.
Tiramisu owocowe bez jajek
Masz ochotę na coś słodkiego w 5 minut? Przygotuj szybki deser – owocowe tiramisu bez jajek! Taki deser idealnie sprawdzi się dla osób, które mają alergię pokarmową na jajka. Do przygotowania słodkiego poczęstunku możesz użyć ulubionych owoców – truskawek, malin, wiśni czy jagód, albo tych owoców, które masz w domu.
Składniki na owocowe tiramisu bez jajek
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru
- 250 g truskawek
- 1 łyżka kakao
- 18 biszkoptów
- 50 ml kawy
- 4 łyżki likieru
Śmietanę ubij z cukrem za pomocą robota kuchennego, stopniowo dodając mascarpone. W międzyczasie kawę wymieszaj z likierem, a następnie skrop nią biszkopty. Truskawki umyj i obierz z szypułek, a następnie pokrój na połówki. Do pucharków lub na większą foremkę układaj warstwami biszkopty, krem i owoce, a wierzch oprósz kakao. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami, truskawkowymi kulkami Bubble Tea i syropem truskawkowym, a na wierzch połóż listki mięty – smacznego!