Herbata to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Najbardziej znana jest czarna herbata, ale rodzajów herbat jest znacznie więcej. Różnią się one między sobą kolorem, smakiem oraz aromatem. Odmiany herbat powstają poprzez procesy, jakim poddawane są liście, służące do produkcji suszu herbacianego. Zastanawiasz się, jakie są rodzaje herbat liściastych i jakie są ich właściwości? Jakie herbaty warto pić? Jakie herbaty są dobre? Jakie herbaty są najzdrowsze i jakie jest ich działanie? Jakie są smaki herbat? Wymienienie wszystkich rodzajów herbat jest niemal niemożliwe, dlatego skupimy się na tych najbardziej popularnych.
Rodzaje herbat i ich właściwości
Istnieje wiele odmian herbat, które różnią się wieloma czynnikami. Każda ma nie tylko inny smak, kolor czy aromat, ale również działanie i właściwości.
Czarna herbata uprawiana jest głównie w Chinach, Indiach, a także w Kenii i na Sri Lance. Szacuje się, że stanowi ponad 80% pitych na świecie herbat. Charakteryzuje się wieloma właściwościami:
- wspomaga pracę układu pokarmowego,
- działa pobudzająco, dlatego może zastąpić poranną kawę,
- zapobiega krwawieniu z dziąseł i paradontozie,
- oczyszcza organizm,
- obniża cholesterol i pobudza krążenie.
Warto wskazać, że czarna herbata jest najczęstszą bazą herbaty rozgrzewającej.
Zielona herbata jest uznawana za jedną z najzdrowszych, co potwierdzają liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne. Napar z zielonej herbaty wykazuje działanie:
- wspomagające odchudzanie, gdyż powoduje, ze spalanych jest więcej tłuszczów, przy jednoczesnym zmniejszonym ich wchłanianiu z posiłków,
- pobudzające, szczególnie przy pierwszym parzeniu,
- uspokajające, szczególnie przy drugim parzeniu,
- hamujące procesy starzenia się organizmu,
- antynowotworowe,
- oczyszczające organizm.
Biała herbata charakteryzująca się subtelnym smakiem i aromatem, a także kolorem – po zaparzeniu napar jest jasnosłomkowy. Biała herbata wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości i korzystne działanie. Napar z białej herbaty:
- wzmacnia kości,
- hamuje procesy starzenia się organizmu,
- poprawia koncentrację,
- działa uspokajająco,
- reguluje ciśnienie,
- działa antynowotworowo.
Czerwona herbata, czyli pu-erh, to napar pochodzący z Chin charakteryzuje się ciemniejszym kolorem od czarnej herbaty, a dodatkowo ma bardzo specyficzny i intensywny smak i aromat. Ogromną zaletą czerwonej herbaty są jej liczne właściwości:
- wspomaga odchudzanie (przyspiesza spalanie tłuszczu),
- wspomaga pracę układu trawiennego,
- działa orzeźwiająco,
- skuteczna w walce z przeziębieniem i grypą,
- obniża cholesterol,
- oczyszcza organizm z toksyn.
Żółta herbata to jedna z najrzadszych i najszlachetniejszych odmian, dlatego często określana jest cesarską. Wykazuje działanie:
- wspomagające pracę układu pokarmowego,
- uspokajające,
- wzmacniające organizm,
- oczyszczające organizm z toksyn,
- zapobiegające łamliwości kości,
- regulujące ciśnienie.
Herbata jaśminowa to napar o wybitnych walorach smakowych i właściwościach prozdrowotnych. Warto wskazać, że jej właściwości i działanie zależą od tego, jaki rodzaj herbaty został dodany do jaśminu. W tym znaczeniu inne działanie będzie czarnej herbaty z dodatkiem jaśminu, a inne zielonej herbaty z jaśminem. Niemniej jednak susz z jaśminu wykazuje działanie:
- upiększające i przeciwstarzeniowe,
- pobudzające,
- oczyszczające organizm,
- wspomagające pracę serca,
- antykancerogenne.
Rodzaje czarnej herbaty
Czarna herbata to jedna z popularniejszych gatunków na świecie, a co za tym idzie, jest produkowana w największej ilości. Herbata czarna jest bardziej utleniana aniżeli herbata biała czy zielona.
Wyróżnić można wiele odmian czarnych herbat, a nazwy ich pochodzą głównie od rejonu uprawy. W tym znaczeniu wyróżnić można między innymi chińską, indyjską, cejlońską, tajwańską, kenijską, turecką czy japońską czarną herbatę. Zdecydowanie popularniejsze jednak jest rozróżnienie rodzajów czarnej herbaty na:
- English Breakfast, czyli śniadaniowy klasyk, który jest mieszanką herbat: Ceylon pochodzącej ze Sri Lanki i indyjskiej Assam. Ten rodzaj herbaty charakteryzuje wyrazistość oraz intensywność smaku, dzięki czemu napar gwarantuje orzeźwienie i pobudzenie, dlatego polecana jest rano jako duża dawka energii.
- Earl Grey z nutą bergamotki, która jest cejlońską czarną herbatą, nasączoną olejem cytrusowym z pomarańczy i bergamotki. Charakteryzuje se wyrazistym smakiem i bogatym aromatem, dlatego cieszy się niesłabnącą popularnością.
- Ceylon Black Tea to czarna herbata ze Sri Lanki, która charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem.
- Darjeeling to czarna herbata z indyjskiej prowincji, z której wzięła się nazwa naparu. Ten rodzaj czarnej herbaty charakteryzuje się delikatnym smakiem i znacznie jaśniejszą barwą. Warto wskazać, że ta odmiana uznawana jest za najszlachetniejszą i ekskluzywną.
Rodzaje zielonej herbaty
Zielona herbata to napar, który pochodzi z Chin, ale z czasem jej uprawę zaczęto rozwijać również w innych krajach Azji. Zielona herbata występuje w wielu różnych odmianach, a poszczególne jej odmiany różnią się między sobą barwą naparu, smakiem oraz aromatem. Na rozróżnienie odmian herbat zielonych wpływają między innymi warunki uprawy, dobór liści i pora zbiorów czy sposób ich przetworzenia. Dzięki temu, każdy rodzaj zielonej herbaty zyskuje swój własny, niepowtarzalny smak i aromat, a także niepowtarzalny charakter. Do najpopularniejszych rodzajów zielonej herbaty należą: Long Jing, Gunpowder, Genmaicha, Bancha, Gyokuro, Bi Luo Chun, Hojicha, delikatna Mao Feng, pochodząca z Japonii Matcha czy znana wszystkim Sencha.
Rodzaje ziołowych herbat
Istnieje wiele herbat ziołowych, w zależności od składników, które znajdują się w konkretnej mieszance ziołowej, napar będzie charakteryzował się innym smakiem, zapachem, a także działaniem leczniczym. Herbatki ziołowe – w zależności od rośliny, z której przygotowany został susz – wykazują pozytywne działanie wspomagające trawienie, zaparcia, wątrobę, refluks, menopauzę, włosy i skórę, wzdęcia, trądzik, kaszel, a niektóre nawet na ból głowy. Herbaty ziołowe działają uspokajająco, a ich aromatyczny wywar sprzyja zrelaksowaniu się. Do najpopularniejszych rodzajów herbat zimowych należą:
- herbata z rumianku, która może być pita przy zaparciach, gdyż poprawia trawienie, a dodatkowo sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- herbata z mięty, która wykazuje pozytywne działanie na jelita, a także na wzdęcia i trawienie, dodatkowo poprawia wygląd cery i włosów,
- herbata z kopru włoskiego, która stosowana powinna być w przypadku dolegliwości jelitowych i wzdęć,
- herbata z melisy, która pozytywnie działa na jelita – poprawia trawienie i pomaga przy wzdęciach, a dodatkowo wykazuje działanie oczyszczające organizm,
- herbata z pokrzywy, napar z liści pokrzywy wykazuje wszechstronne, dobroczynne działanie – odkwasza i oczyszcza organizm, poprawia wygląd cery i włosów, wzmacnia system immunologiczny, dodatkowo działa korzystnie na układ pokarmowy, obniża cholesterol i może być pita w czasie wzmożonego stresu,
- herbata z lipy, które wykazuje właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo może być stosowana przy łagodzeniu kaszlu i bólu gardła,
- herbata z szałwii może być stosowana przy wzdęciach, problemach z jelitami, a także przy problemach z cerą i włosami.
Różne rodzaje herbat mają inne właściwości, dlatego warto pić każdą odmianę, by cieszyć się ich leczniczym działaniem. Jeśli klasyczny napar jest dla Ciebie nudny, możesz urozmaicić jego smak, dodając naturalne syropy do herbaty lub dodatki do Bubble Tea. Do wyboru masz różne smaki Bubble Tea, dzięki temu możesz stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową lub zakupić gotowy zestaw do Bubble Tea, dzięki któremu przygotujesz oryginalny, herbaciany napój.