Wegańskie bubble tea. Jak zrobić bąbelkową herbatę?

Jak zrobić bąbelkową herbatę? Bubble tea to pyszny słodki napój, który podbił serca Polaków. Zarówno Ci młodzi jak i starsi rozsmakowali się w wyjątkowej bąbelkowej herbacie. Napój ten pochodzi z Tajwany ale zyskał już ogromną popularność na całym świecie. Smaczne i słodkie kuleczki tapioki lub kawioru molekularnego dodane do zielonej lub czarnej herbaty to pyszny pomysł na wieczór we dwoje, urodzinowe przyjęcie czy po prostu smaczny deser gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Dzięki dostępności potrzebnych produktów bubble tea możemy zrobić w domu i cieszyć się wybraną dal siebie kompozycją smaków.

Jak zrobić bąbelkową herbatę?
Bubble Tea z tapioką

Czy bubble tea jest wegańska?

Kupując produkty na co dzień często sprawdzamy etykiety i czytamy skład wybieranych produktów. Stosując różnego rodzaju diety rezygnujemy z syropu glukozowo-fruktozowego, chemicznych dodatków czy produktów odzwierzęcych. Warto zapamiętać, że zarówno kulki tapioki jak i kawior molekularny są produktami w pełni wegańskimi. Kulki nie zawierają produktów odzwierzęcych i można je spożywać będąc na ciecie wegańskiej czy wegetariańskiej.

Z czego robi się bubble tea?

Napoje z pysznymi kuleczkami zwane popularnie bubble tea dzielą się głównie na dwa rodzaje. Oryginalny napój z kulkami tapioki, która ugotowana i odpowiednio przygotowana jest słodkim dodatkiem do zielonej lub czarnej herbaty. Tapioka uzyskiwana jest z korzenia manioku, zawiera czystą i łatwo przyswajalną skrobię oraz jest naturalnie bezglutenowa. Jej kulki mogą być białe lub czarne, te drugie zyskują kolor dzięki dodatkowi karmelu. Jest ona wykorzystywana nie tylko do bubble tea ale jest również bazą do smacznych deserów, legumin i puddingów.

Jak zrobić bąbelkową herbatę?
Kolorowe Bubble Tea

Jak zrobić bąbelkową herbatę?

Drugim rodzajem bubble tea jest herbata z dodatkiem kawioru molekularnego. To kuleczki zawierające w sobie słodki i smaczny syrop owocowy. Dzięki osiągnięciom kuchni molekularnej zamknięty syrop w żelowych kuleczkach pęknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dzięki bogatemu wyborowi smaków, kawior molekularny dostępny jest w niezliczonej liczbie owocowych wariantów. Możesz go dodać zarówno do herbat jak i do soków owocowych. Doskonale komponuje się ze świeżo wyciskanymi sokami owocowymi lub owocowo warzywnymi dodając im słodkości i zaskakującego smaku.

Jak zrobić bubble tea w domu?

Aby zrobić swoją bubble tea w domu wystarczy zaopatrzyć się w gotowy zestaw do robienia Bubble tea lub kupić wybraną tapiokę w kulkach. Jeżeli wybierzemy pierwszy wariant sprawa staje się dziecinnie prosta. Do wybranego napoju dodajemy syrop owocowy, kostki lodu i tyle kulek kawioru ile dusza zapragnie. Łącząc te trzy elementy mamy swoją domową bubble tea.

Chcąc zrobić klasyczną bubble tea musimy uzbroić się w cierpliwość. Jej przygotowanie trwa trochę dłużej, ponieważ kulki tapioki należy ugotować w posłodzonej wodzie, a następnie przepłukać pod strumieniem bieżącej wody. Może to trwać nawet do dwóch godzin, więc nie każdy zdecyduje się na to rozwiązanie. Efekt końcowy wart jest jednak wysiłku i po ugotowaniu otrzymujemy białe słodkie kuleczki lub czarne kulki tapioki o lekko karmelowym posmaku. Tak samo jak kawior molekularny dodajemy je do wybranego napoju w towarzystwie kostek lodu. Klasyczne, czarne kulki tapioki polecane są również do przygotowywania Bubble Coffee, którą polecamy na nadchodzące, cieplejsze wiosenne dni. Zobacz także poprzedni wpis Słodkie i kolorowe desery. Kawior molekularny w twojej kuchni.

Zostaw komentarz!