Kuchnia molekularna w twoim domu

Admin Boobq Kategoria główna

Klasyczne bubble tea powstało na bazie kulek z tapioki i zielonej herbaty z dodatkiem mleka i kostek lodu. Chłodzący napój zyskał ogromną popularność dzięki wyjątkowej formie. 

Kuleczki tapioki, skrobi uzyskiwanej z korzenia manioku to źródło lekkostrawnych węglowodanów i  niewielkiej ilości białka, w połączeniu ze słodką herbatą, mlekiem i kostkami lodu doskonale orzeźwiają i dodają energii. Tapioka nie ma jednak smaku, co sprawiło, że w poszukiwaniu sposobu na wzniesienie tego wyjątkowego napoju na wyższy poziom i uzyskania soczystych kuleczek do bubble tea w różnych owocowych smakach, sięgnęliśmy po osiągnięcia kuchni molekularnej. Tworząc nasze kuleczki z wykorzystaniem zjawiska sferyfikacji. 

Kuchnia molekularna w Twoim domu.

Kuchnia molekularna to doskonałe połączenie nauki z gotowaniem - zarówno jeśli chodzi o metodologię, jak i użyty do tego celu sprzęt. Dzięki osiągnięciom nowoczesnej chemii i metod prosto z laboratorium, w trakcie gotowania nagle pojawia się gęsta mgła, właściwa dla używania ciekłego azotu lub na talerzu serwowany jest „kawior” o smaku marchewki lub szpinaku uzyskany dzięki sferyfikacji, najpopularniejszej z technik używanych w kuchni molekularnej. Dzięki niej możemy zamknąć płynną zawartość w jadalnej, żelowej otoczce i cieszyć się wyjątkowymi doznaniami w trakcie jedzenia lub picia. 

Sferyfikacja – skomplikowana nazwa dla prostej czynności. 

Dzięki odpowiedniemu wykorzystaniu popularnych i często używanych w przemyśle spożywczym substancji możemy zamknąć w formie żelowej kulki różnego rodzaju płyny i pożywienie w półpłynnej postaci. Wyróżniamy dwa typy sferyfikacji: podstawową i odwróconą.  Dzięki pierwszej powstają kuleczki w których proces żelowania nie ustaje i musimy je spożyć niezwłocznie po przygotowaniu. Druga metoda pozwala nam stworzyć żelową otoczkę wokół dowolnej substancji, a proces jej tworzenia ustępuje po wyjęciu kuleczek z roztworu i opłukaniu ich. Dzięki czemu nasze kuleczki ze słodkim sokiem owocowym mogą być przechowywanie. 

Substancje potrzebne do procesu sferyfikacji to: 

- alginian sodu, czyli dodatek do żywności, który otrzymuje się z atlantyckich alg i wodorostów,

- mleczan wapnia, który redukuje gorzki smak oraz występuje w dojrzałych serach w formie kryształów soli o mlecznym zabarwieniu,

- glukonolaktan wapnia, który jest połączeniem mleczanu wapnia i soli zwanej glukonianem,

- chlorek wapnia - to stabilizator naturalny wykorzystywany np. do marynowania.

Są to ogólnie dostępne dodatki których nazwy chemiczne mogą brzmieć złowieszczo i niebezpiecznie jednak nie ma się czego obawiać, gdyż ich użycie jest całkowicie bezpieczne i nie stanowi odejścia od naturalnego sposobu odżywiania. Dzięki ich wykorzystaniu możemy się cieszyć wyjątkowymi buble tea o soczystych i zaskakujących owocowych smakach. 

Jak większość nazw chemicznych wymien. Nie ma się jednak czego obawiać, gdyż ich użycie jest całkowicie bezpieczne i nie stanowi odejścia od naturalnego sposobu odżywiania.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
New Account Register
Already have an account?
Log in instead Lub Reset password