Artykuł blogowy

Kawior molekularny czy tapioka. Co wybrać do Bubble Tea?

Zestaw Bubble Tea mango, liczi, malina

Kawior molekularny czy tapioka – Bubble tea to smaczny i ciekawy napój z dodatkiem smacznych kulek. W zależności od wybranego rodzaju mogą to być klasyczne kulki tapioki lub owocowe kuleczki tak zwanego kawioru molekularnego. Jeden i drugi rodzaj dodatków ma swoich miłośników i każdy z nich smakuje wyjątkowo. Warto wiedzieć czym one się różnią i jaki rodzaj kuleczek wybrać. W zależności od wybranego wariantu możemy uzyskać całkowicie różne napoje. Łącząc je z różnymi napojami takimi jak herbata zielona, herbata czarna z dodatkami lub bez czy soki owocowe łatwo nam będzie stworzyć napój dla nas idealny. Dodatkowo możemy go w łatwy sposób dopasować do pogody za oknem lub pory roku. Inna bubble tea będzie smakowała nam w letni upalny dzień, a inna w chłodny zimowy wieczór.

Molekularny kawior co to?

Kawior molekularny to kolorowe kuleczki smacznego syropu owocowego zamknięte w żelowej osłonce. Powstanie ich zawdzięczmy kuchni molekularnej. To dzięki niej słodki owocowy syrop może przekształcić się w żelowe kuleczki zaskakująco pękające przy jedzeniu. Molekularny kawior do Bubble Tea ma kilkanaście owocowych smaków wyjątkowo pasujących do tego smacznego napoju. Możemy wybierać między klasyczną truskawką czy wiśnią, ale również sięgnąć po egzotyczne liczi czy mango. Razem z pysznymi sokami owocowymi znajdziesz je w sklepie z Bubble Tea. Kolorowe i bardzo ładnie wyglądające kuleczki mogą być znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Będą pasować do lodów, gofrów z bitą śmietaną lub naleśników. Taki dodatek o wyjątkowym wyglądzie i owocowym smaku wyniesie Twoje desery na nowy poziom.

Jaka tapioka do Bubble Tea?

Bubble Tea z kuleczkami tapioki to klasyka. To właśnie na ich bazie powstała pierwsza tajwańska herbata bąbelkowa. Tapioka to kuleczki powstałe ze skrobi uzyskiwanej z manioku. Zawiera sporo węglowodanów i naturalnie nie ma w sobie glutenu. Na rynku obecnie mamy do wyboru dwa rodzaje tapioki przeznaczonej do Bubble Tea. Pierwszy to zwykła tapioka bez dodatków smakowych, jest biała a po ugotowaniu staje się przeźroczysta. Sama w sobie nie ma smaku i w napoju jest neutralna. Drugi rodzaj kulek do Bubble Tea to kulki tapioki z dodatkami smakowymi inaczej nazywane popping boba. Po ugotowaniu maja one ciemny prawie czarny kolor i lekko karmelowy smak. Doskonale komponują się z Bubble Tea na bazie czarnej herbaty z dodatkiem mleka lub śmietanki.

Jaka Bubble Tea jest najlepsza?

W zależności od wybranego rodzaju kulek otrzymacie różne napoje. Bubble tea z kawiorem molekularnym jest bardziej owocowa, można ją dodawać do praktycznie wszystkich rodzajów napojów nie pasuje jedynie do kawowych Bubble Tea. Bąbelkowa herbata z kulkami tapioki ma w sobie więcej węglowodanów i doskonale wpisuje się we wszystkie bazy z dodatkiem mleka. Kulki nie mają w sobie intensywnego smaku i nie pękają w buzi, jednak są za to bardzo pożywne i sycące. Zarówno kawior molekularny jak i popping boba dostępne są w sklepie z Bubble Tea w którym znajdziecie wszystkie potrzebne składniki do zrobienia najlepszego napoju.

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu