Artykuł blogowy

Jak zrobić kulki do Bubble Tea bez tapioki? Sprawdź!

jak zrobić kulki do bubbl

Bubble Tea to nowy sposób picia herbaty w zaskakującej formie, który pochodzi z Tajwanu. Pyszny, herbaciany napój z zanurzonym w nim molekularnym kawiorem bije rekordy popularności. Trudno się temu dziwić, Buble Tea jest niezwykle smaczną, kolorową i oryginalną alternatywą dla klasycznej herbaty. Taki napój można bez trudu przygotować samodzielnie w domu – wystarczy smaczna baza w postaci herbaty i ulubiony syrop. Niezbędnym elementem Bubble Tea jest kawior molekularny, ale co w sytuacji, jeśli nie mamy go w swojej kuchni? Bez obaw, kuleczki do herbaty można przygotować samodzielnie. Zastanawiasz się, jak zrobić domowe kulki do Bubble Tea bez tapioki? Jak zrobić kuleczki do Bubble Tea bez tapioki z mąki ziemniaczanej?

Przepis na kuleczki do Bubble Tea bez tapioki

Kuleczki do Bubble Tea przygotowywane są z owocowych syropów do których dodawane są algi morskie, które zanurzamy w roztworze wapnia. W ten sposób powstają kuleczki o różnych smakach. Jeżeli masz ochotę na przygotowanie domowej Bubble Tea, ale nie masz gotowego zestawu do robienia Bubble Tea z kawiorem molekularnym, możesz wykorzystać domowe produkty, z których zrobisz kulki. Do przygotowania kulek idealnie nadaje się właśnie mąka ziemniaczana. Co będzie potrzebne do przygotowania domowego kawioru molekularnego? Sprawdź!

  • Produkty potrzebne do przygotowania kuleczkę do Bubble Tea bez tapioki:
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ulubione owoce: mango, malina, jagody, truskawki,
  • 60 gram cukru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • połówka cytryny.

Jak zrobić kuleczki do Bubble Tea z mąki ziemniaczanej?

Przygotowanie kuleczek zacznij od umycia i posiekania ulubionego owocu. Następnie do tak przygotowanego owocu należy dodać wodę i składniki zmiksować na gładką masę. Po zblendowaniu wody z owocami dodaj do masy cukier, a następnie trochę mąki ziemniaczanej i sok z połowy wyciśniętej cytryny. Tak przygotowaną masę przelej na patelnię, podgrzewaj, aż zgęstnieje. W momencie, kiedy powstanie kleista masa przełóż ją na blat i wyrabiaj ciasto dodając pozostałą część mąki ziemniaczanej. Następnie uformuj z masy małe kuleczki. Przygotowane owocowe kulki należy gotować w gorącej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. W międzyczasie na patelni rozpuść cukier w wodzie w proporcji 1:1 – powstanie cukrowy syrop. Po ugotowaniu owocowych kulek z mąki ziemniaczanej przecedź je zimną wodą, a następnie umieść w słoiku i zalej cukrowym syropem. Tak przygotowane kuleczki do Bubble Tea przechowuj w słoiku w lodowce.

Samodzielnie przygotowany kawior molekularny idealnie nadaje się do przygotowania oryginalnego napoju. Wystarczy, że do herbaty do Bubble Tea dodasz ulubiony syrop owocowy – truskawkowy, jabłkowy lub syrop malinowy. Smacznego!

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu