Jak zrobić bubble tea bez tapioki?

Bubble tea to co raz bardziej popularny napój który doskonale sprawdza się na dziecięcych przyjęciach urodzinowych, młodzieżowych spotkaniach i w czasie odpoczynku w ogrodzie lub na grillu. Klasyczne przygotowanie tego napoju jest czasochłonne i nie zawsze kończy się zadowalającym efektem. Mamy dla Was rozwiązanie, które sprawi, że przygotowanie smacznego i wyjątkowego bubble tea będzie proste jak policzenie do trzech. Ale po kolei…

Co to jest bubble tea?

Bubble tea to napój na bazie herbaty czarnej lub zielonej z dodatkiem pysznych kuleczek z tapioki. Powstał w Tajwanie, aby urozmaicić zwykłe napoje i zachęcić dzieci do picia klasycznych herbat w nowej odsłonie. Pierwszym dodatkiem były gotowane kuleczki tapioki, które gdy są odpowiednio przygotowane przypominają żelowe kuleczki. Białe kulki tapioki po ugotowaniu są przeźroczyste i nie mają silnego smaku, ciemne kulki tapioki z dodatkiem brązowego cukru mają lekko karmelowy posmak. płynnym dodatkiem do bubble tea może być mleko, sok owocowy lub syrop smakowy. Będzie smaczny zarówno w temperaturze pokojowej jak i schłodzony kostkami lodu. i w ten sposób otwiera się przed Wami praktycznie nieskończona ilość kombinacji smakowych.

Kawior molekularny do bubble tea

Co to jest tapioka?

Egzotycznie brzmiące kuleczki z tapioki to nic innego jak odpowiednio przetworzona skrobia z bulw manioku. To bardzo popularny w południowej Ameryce i Azji krzew, który swoją popularnością jest podobny do naszego ziemniaka. Pozyskiwana z niego skrobia używana jest do wytwarzania kulek w różnych rozmiarach oraz płatków i mąki. Mają one bardzo szerokie zastosowanie w kuchni Azjatyckiej, szczególnie w deserach.

Tapioka sama w sobie nie ma smaku, przejmuje tak jakby smak potraw i dodatków w których jest gotowana. Dlatego najczęściej wykorzystywana jest w przygotowywaniu wszelkiego rodzaju puddingów i legumin. Dodawana jest również do zup, a mąka z tapioki jest wykorzystywana do przygotowywania różnego rodzaju gotowanych na parze pierożków. Tapioka w czystej formie jest bezglutenowa, wspomaga działanie przewodu pokarmowego i jest lekkostrawna.

Jak zrobić Bubble Tea bez tapioki ?

Łatwy dostęp do kuleczek tapioki sprawił, że na samym początku tylko one były dodatkiem do bąbelkowej herbaty. Ich przygotowanie było czasochłonne, a ilość smaków ograniczona więc, aby urozmaicić ten napój zaczęły pojawiać się w nim kawior molekularny do bubble tea. Kuleczki soku owocowego o różnych smakach, powstałe dzięki osiągnięciom kuchni molekularnej. To zamknięty w lekkiej żelowej konstrukcji sok owocowy o przeróżnych smakach, który wybucha w buzi owocową soczystością. To właśnie one sprawiły, że robienie bubble tea w domu stało się tak łatwe i przyjemne. Od czasu powstania bubble tea zyskało bardzo różne dodatki dzięki którym to wyjątkowy i niepowtarzalny deser.

Bubble tea z tapioką

Przygotowanie Bubble Tea bez Tapioki.

Kawior molekularny nie rozpuszcza się w wodzie, zachowuje swój smak i kształt oraz piękny kolor. To właśnie dodawanie popping boba jeszcze bardziej urozmaiciło ten napój. Obecnie w prosty i przyjemny sposób domowa bubble tea może u Państwa zagościć. Dodając do czarnej lub zielonej herbaty wybrany w wysokiej szklance, syrop owocowy i kilka łyżek kulek boba mamy gotowy napój. Dodanie kilku kostek lodu sprawi, że stanie się on idealny na upalne dni. Możemy dodać do niego mleko, posłodzić miodem lub dodać owocowego soku, to Wy wiecie najlepiej jakie zrobić bubble tea.

Zostaw komentarz!