Artykuł blogowy

Jak ugotować tapiokę do Bubble Tea?

Jak ugotować tapiokę do Bubble Tea? W Ameryce Południowej tapioka jest podstawowym składnikiem praktycznie każdego obiadu, głównie ze względu na fantastyczny smak oraz liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki kuleczkom tapioki wzmacniasz swój organizm, łącząc przyjemne z pożytecznym. Kuleczki tapioki zawierają wyjątkowo dużo zróżnicowanych witamin i minerałów. Zawierają takie składniki jak witaminy: B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń czy żelazo. Tapioka granulki – tapioka produkowana jest z egzotycznej rośliny z rodziny wilczomleczowatych zwanej maniok. Swoją strukturą przypomina polskiego ziemniaka, ale przewyższa go pod względem właściwości odżywczych.

Herbata Bubble Tea z tapioką

Przygotowując Bubble Tea staniemy przed wyborem podstawowego składnika herbaty. Najszybsze i najprostsze jest użycie kawioru molekularnego. Jeśli jednak chcemy postawić na tradycyjny przepis prosto z Tajwanu, wtedy jedyną możliwością jest wybór tapioki. Zyskujemy wtedy bogaty, oryginalny smak znany z najlepszych lokali z Bubble Tea. Warto tutaj zaznaczyć, że smak Bubble Tea z tapioką możemy bardzo łatwo urozmaicić, dodając do napoju syrop owocowy w ulubionym smaku. Do szklanki warto również wrzucić kilka kostek lodu, dzięki czemu zyskujemy przepyszny sposób na orzeźwienie.

Przepis na tapiokę do Bubble Tea

Jak ugotować tapiokę do Bubble Tea? Przygotowanie tradycyjnego Bubble Tea z dodatkiem kuleczek tapioki jest wyjątkowo proste, jeśli wykorzystamy gotowe do spożycia kuleczki, co eliminuje męczący proces samodzielnego wytwarzania tapioki. Na samym początku wyjmujemy garnek, w którym zaczynamy gotować 600 mililitrów wody. Gdy woda zostanie już zagotowana, do garnka dodajemy około 100 gram perełek tapioki, a następnie całość gotujemy przez 25-35 minut, pamiętając o tym, aby od czasu do czasu pomieszać kulki, co wyeliminuje możliwość ich sklejania. Podczas gotowania się kuleczek tapioki możemy zaparzyć herbatę. Aby uzyskać jak najlepszy smak całości, warto użyć tutaj zielonej herbaty jaśminowej, ale tradycyjna herbata czarna, którą znajdziesz w każdym sklepie również się do tego nada. Po przygotowaniu herbaty odstawiamy ją do ochłodzenia, odmierzając dokładnie 100 mililitrów. Zdejmujemy garnek z tapioką z ognia i zostawiamy kuleczki na kolejne 25 minut w środku. W kolejnym kroku należy odcedzić tapiokę i kilkukrotnie przepłukać wszystkie perełki pod zimną wodą. Teraz, gdy mamy już wszystko gotowe, możemy przejść do komponowania naszego Bubble Tea z tapioką. Do szklanki dodajemy 100 ml mleka, 100 ml wcześniej przygotowanej herbaty oraz oczywiście główny składnik czyli kuleczki tapioki. Całość delikatnie mieszamy i gotowe!

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu