Artykuł blogowy

Historia Bubble Tea, czyli jak powstał tajwański przysmak

Bubble Tea to oryginalny i bardzo popularny napój na bazie herbaty. Oryginalna forma, doskonały smak i zaskakujące efekty podczas picia sprawiają, że po herbaciany napój chętnie sięgają dorośli i dzieci. Pewnie zastanawiacie się skąd wziął się pomysł na Waszą ulubioną Bubble Tea i kto był tym genialnym człowiekiem, dzięki któremu możemy cieszyć się naszym molekularnym kawiorem w przepysznej herbacie? Przeczytajcie, a wszystko stanie się jasne!

Historia tajwańskiej zielonej herbaty

Powstanie Bubble Tea datuje się na 1987 r. na Tajwanie Nie ma jednak pewności, komu dokładnie powinno się przypisać powstanie kultowej dziś herbaty. Zgodnie z jednym przekazem za twórcę uznawany jest właściciel herbaciarni w Taichungu na Tajwanie – Liu Han Jie. Człowiek ten w celu urozmaicenia smaku i atrakcyjności herbaty, dodał do niej mleko, kulki czarnej tapioki, a także kostki lodu. Stąd wzięła się pierwsza nazwa herbat tego typu – pearl milk tea. W ten sposób chciał on zachęcić dzieci i młodzież do picia zdrowych naparów. Według innego przekazu herbata powstała w herbaciarni Chun Shui Tang, a pracująca w niej Lin Hsiu-hui eksperymentowała z napojami, mieszając ze sobą różne składniki. Choć dzisiejsza forma tajwańskiej herbaty mlecznej nieco różni się od pierwotnej, można uznać, że Liu Han Jie lub Lin Hsiu-hui spełnia swoją misję do dziś, gdyż Bubble Tea cieszy się szczególnym uznaniem wśród młodych ludzi. Tak więc w skrócie: Bubble Tea, znana także jako perłowa herbata mleczna – to tajwański napój z tapioką, na bazie herbaty.

Kulki tapioki: starsi bracia molekularnego kawioru

Tapioka, jako jeden z najatrakcyjniejszych dodatków do „rewolucyjnej” herbaty, to rodzaj skrobi otrzymywanej z korzenia manioku. Charakteryzuje się zawartością lekkostrawnych węglowodanów i niewielką ilością białka. Co ważne – tapioka jest hipoalergiczna, bezglutenowa i pozbawiona smaku. Jak już pewnie część z Was się domyśla, w Bubble Tea występuje w postaci perłowych kulek, stąd też nazwa. Dziś u nas delikatne kuleczki smakowe przypominające tapiokę zastępują ten pierwotny składnik, co sprawia, że udoskonalona herbata jest jeszcze smaczniejsza!

Molekularny kawior: niezbędny dodatek do Bubble Tea

To właśnie dzięki kulkom, nasza ulubiona herbata w zachodniej wersji nosi nazwę „Bubble Tea”. Dziś, poza czarną tapioką, do przygotowywania oryginalnej herbaty wykorzystuje się kawior molekularny w wielu różnych, owocowych smakach. Pękanie kuleczek przemycających ulubione owocowe smaki, to doskonałe doznanie kulinarne! Przywodzi ono na myśl kuchnię molekularną, która bazując na naturalnych składnikach i wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych nadaje im wyjątkową formę. Nasz molekularny kawior wypełniony jest owocowym sokiem, który eksploduje w ustach po nadgryzieniu delikatnego, jadalnego bąbelka. Któż mógłby tego nie pokochać? Dlatego Bubble Tea to herbaciany napój, który obecnie chętnie piją zarówno dzieci, jak i dorośli. 

Jeśli jesteś wielbicielem herbacianego napoju z owocowym kawiorem molekularnym, koniecznie śledź naszego bloga. W kolejnych artykułach uchylimy rąbka tajemnicy – jak powstają kulki i w jaki sposób przygotować samodzielnie kultową herbatę rodem z Tajwanu!

Molecula : najlepsza „bąbelkowa herbata”

Herbaciana baza, smak i owocowe kulki – te wszystkie elementy składają się na idealny skład tajwańskiej herbaty Bubble Tea. Bazę stanowi jeden z napojów: mleko, jogurt lub herbata – zielona bądź czarna, ale nie tylko. Do przygotowania napoju możesz wykorzystać niemal wszystkie rodzaje herbaty, dzięki czemu Bubble Tea możesz przygotować z ulubionego naparu. Dodatkowo syropy owocowe nadające najbardziej wyrazistą nutę smakową całej kompozycji, występujące w kilku smakach m.in. o smaku marakui, zielonego jabłka, truskawki czy jagody, itd. Nieodłącznym składnikiem Bubble Tea jest molekularny kawior, czyli soczyste kulki, które osiadając na dnie kubeczka, wciągasz przez słomkę, oczekując w ustach owocowej eksplozji! Znajdziesz u nas kulki w tradycyjnych i egzotycznych smakach, dzięki czemu bez trudu odnajdziesz ulubioną kompozycję smakową.

Bubble Tea to doskonała herbata dla dzieci i dorosłych, która bez względu na wiek zaskakuje podczas eksplozji owocowym sokiem. Jeśli jeszcze nie doświadczyłeś owocowej eksplozji, nie czekaj i przygotuj oryginalną Bubble Tea rodem z Tajwanu.

liść liść
Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?
trzy kubki

Chcesz przygotować samodzielnie Bubble Tea?

Mamy dla Ciebie różne warianty syropów i owocowego kawioru molekularnego do Bubble Tea!

Przejdź do sklepu