Tapioka

Jest 1 produkt.

Pokazano 1-1 z 1 pozycji

Aktywne filtry

Maniok to jadalny to krzew, który może nawet osiągnąć 3 metry wysokości. Uprawiany jest głównie w Peru, Boliwii, Brazylii, ale także w Nigerii, Tajlandii i Wietnamie. Tak jak ziemniak jest najpopularniejszym warzywem w naszym kraju, tak tapioka zajmuje czołową pozycję w tych regionach.

Tapioka - co to jest?

Mąka jest wytwarzana z manioku, który jest egzotyczną rośliną z rodziny wilczomleczowatych. Skrobia z tapioki jest wytwarzana przez mielenie kawałków manioku na proszek, perły lub płatki. Należy pamiętać, że bulwy manioku można spożywać dopiero po ugotowaniu, ponieważ zawarty w nich glikozyd manihotoksyna są toksyczne (można je łatwo przekształcić w kwas pruski). Mąka z manioku może również podlegać procesowi suszenia.

Tapioka z Tajwanu

Tapioka to skrobia uzyskiwana z manioku, który występuje głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Tapioka jest produkowana w postaci mąki lub przezroczystych kulek. Nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera cholesterolu ani glutenu, ale jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Jest hipoalergiczny, więc może go zjeść prawie każdy. Delikatne perełki tapioki przydadzą się podczas gotowania budyniu, pieczenia ciast, robienia deserów czy jako składnik sałatek  jak i oczywiście  Bubble Tea

Czytaj więcej...

Skrobia z manioku

Skrobia z manioku, stosowana najczęściej do zagęszczania musów, przypraw, galaretek, budyniu, używany do produkcji herbat bąbelkowych, może być również stosowana jako zamiennik tradycyjnej mąki.

Tapioka i jej zastosowania

Herbata jaśminowa zielona do Bubble Tea 140g liście

Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni - może być również stosowana jako składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała. Można ją również znaleźć w kremach ochronnych do skóry czerwonej, objętej stanem zapalnym i nadającej się do noszenia. Skrobia z tapioki wykorzystywana jest również do produkcji suplementów diety i preparatów witaminowych.

Tapioka a spożywanie jej przez dzieci ?

Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, tapioka może być stosowana u dzieci. Z powodzeniem może zastąpić kaszę czy makaron. Dlatego można go podawać do rosołu.

Ponadto warto pamiętać, że witamina K zawarta w manioku wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu, w tym mózgu.

Tapioka wartości odżywcze - bubble tea

Herbata JAŚMINOWA zielona do Bubble Tea 600 g LIŚCIE

Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu ma wiele właściwości zdrowotnych. Tapioka zawiera między innymi witaminy B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.

Ponadto mąka z tapioki jest hipoalergiczna, a jej składniki składają się z łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów. Tapioka prawie nie zawiera kalorii, więc może to być ciekawa propozycja dla osób planujących odchudzanie. Prawdą jest, że 100 g mąki z tapioki to 350 kalorii, ale po ugotowaniu i ekspandowaniu z powodu wchłaniania wilgoci wartość spada do mniej niż 160 kalorii.

Tapioka jest również bezglutenowa, więc osoby uczulone na mąkę z tapioki i osoby cierpiące na celiakię mogą ją jeść z pewnością. Ze względu na wysoką zawartość skrobi opornej z tapioki może wpływać na regulację poziomu cukru we krwi - dlatego polecany jest pacjentom z cukrzycą typu 2; ze względu na oporność skrobi z tapioki nadaje się również dla osób cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego i problemami trawiennymi.

Ja przygotować tapiokę - kuchnia molekularna?

Przygotowanie mąki z manioku zależy głównie od wybranej przez nas formy. Mąka z tapioki może być natychmiast użyta do gotowania - nie jest wymagana żadna dodatkowa obróbka. Z drugiej strony małe granulki tapioki są zwykle gotowane w wodzie lub mleku na małym ogniu. Kiedy kulka stanie się przezroczysta, tapioka jest gotowa do spożycia i można ją podawać.

Inni zdecydowali się na samodzielne kupowanie bulw. Wybierając tę ​​opcję zamiast kupować gotowy produkt, należy zwrócić szczególną uwagę na jego prawidłowe przygotowanie. Nieprzetworzone bulwy manioku zawierają toksyczną beta-toksynę glikozydową. Aby zneutralizować szkodliwe związki, kawałki manioku muszą być dokładnie umyte i poddane obróbce cieplnej, uprażone lub ugotowane.

Tapioka jak ją przechowywać?

Tapioka CZARNA do Bubble Tea PEREŁKI Z TAJWANU 3KG

Jak wspomniano wcześniej, skrobia z tapioki może być używana w kuchni na wiele sposobów. Jest to produkt uniwersalny i łatwy w użyciu. Są jednak dwie ważne rzeczy, o których należy pamiętać - po pierwsze, przechowuj je w suchym miejscu i szczelnym pojemniku oraz fakt, że wymaga dłuższego czasu gotowania. Oto kilka praktycznych przykładów użycia mąki z tapioki.

Z czym jeść tapiokę?

Neutralny smak mąki z manioku sprawia, że ​​doskonale nadaje się do dań słodkich, jest też zbyt delikatny do dań suszonych. Granulki należy gotować, aż staną się prawie całkowicie przezroczyste. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, najlepiej nie używać go w wodzie, ale w mleku krowim, kokosowym lub innym ulubionym mleku. Tapioka to doskonała baza do budyniu (najpopularniejszy deser z pereł tapioki). Można go spożywać z całymi lub przetartymi owocami, czekoladą lub o smaku kakaowym, waniliowym lub kokosowym. Nawet osoby na diecie odchudzającej zalecają stosowanie odpowiednio przygotowanych deserów z tapioki - 100 g pereł gotowanych w wodzie to mniej niż 160 kalorii!

Tapioka doskonale sprawdza się także we wszelkich mącznych, słodkich potrawach, które podawane są jako deser:

  • naleśniki,
  • musy,
  • suflety,
  • galaretki,
  • budynie,
  • racuchy,

Najpopularniejszym przysmakiem, który nie może istnieć bez tapioki, jest tzw. Bubble Tea. To wyjątkowy rodzaj herbaty o smaku owocowym lub mlecznym i kulkami tapioki. Tapioka może również być namaczana w sokach owocowych lub cytrusowych i dodawać do napojów. Tapioka może również zastąpić makaron.

Perły tapioki mogą być używane do wielu celów np. jako składnik deserów

Najprostszym deserem jest zanurzenie bezpośrednio w mleku (dobry jest też kokos) i zagotowanie kuleczek, następnie warto dodać takie dodatki jak syropy lub miód i wymieszanie z u lubionymi dodatkami, takimi jak owoce czy orzechy.

Syrop do Bubble Tea 2.5 kg koncentrat sok wiśnia

Jak gotować tapiokę?

Kupiłeś mąkę z tapioki, ale nie wiesz, co robić, to naprawdę proste! Wystarczy woda, mąka z tapioki i trochę cierpliwości. Najpierw zagotuj wodę (2 łyżki skrobi z tapioki i 2 łyżki wody). Wlej mąkę z manioku do wrzącej wody i zredukuj gaz do minimum. Mieszaj i gotuj przez około 15-20 minut. Jeśli całość stanie się zbyt gęsta - dodaj więcej wody. Bardzo ważne jest przy tym, aby od czasu do czasu mieszać nasz budyń łyżeczką - w ten sposób unikniemy przypalenia całego przedmiotu i będziemy w stanie kontrolować stopień wchłaniania wody. Kiedy kulka jest całkowicie przezroczysta, produkt jest gotowy. Jeśli te pomiary są tu i ówdzie trochę białawe, możemy też usunąć całość z ognia, a całość zakończy się za kilka minut.

Molekularny Kawior o smaku Liczi 0,8kg

Zamknięte opakowanie możesz przechowywać do roku! Po otwarciu kawior owocowy przechowywany w lodówce będzie nadawał się do spożycia przez kolejne 7 dni. Sprawdź też pyszne syropy w różnych smakach.

New Account Register
Already have an account?
Log in instead Lub Reset password